Periodieke updates ROW/AO

In september 2022 is het secretariaat gestart met het versturen van periodieke updates aan de leden van de verschillende ROW-overleggen. Deze worden tweemaal per jaar (in januari en na de zomervakantie) verstuurd. De updates bevatten een overzicht van de actualiteiten op het gebied van algemene levensmiddelenwetgeving. De updates worden na verspreiding onder de leden hier gepubliceerd.

Periodieke update ROW/AO januari 2024

Actualiteiten:

  • De NVWA heeft in het najaar 2023 een projectorganisatie ingericht voor het project Notificatieplicht levensmiddelen private laboratoria. Hierover heeft projectleider van de NVWA, Ekelijn Thomas, in het ROW/AO op 23 november 2023 een presentatie gegeven. Het verslag is terug te lezen op de ROW-website. Het project richt zich in eerste instantie op het inrichten van een pilot om het proces vorm te geven waarbij de notificatieplicht bij de NVWA kan worden uitgevoerd ‘door eenieder die eet- en drinkwaren onderzoekt’ in opdracht van een exploitant van een levensmiddelenbedrijf in Nederland. Als dit is afgerond zal de wetswijziging in procedure gebracht worden. Dit is op z’n vroegst eind 2024. In de projectorganisatie zijn VWS, LNV, Fenelab en verschillende NVWA onderdelen vertegenwoordigd. Een uitvraag loopt aan de levensmiddelenbranche met verzoek om ook deel te nemen.
  • In de Europese werkgroep aroma’s wordt de autorisatie van rookaroma’s besproken. Deze rookaroma’s zijn toegelaten voor een periode van 10 jaar. Deze periode loopt nu af en daarom zijn de stoffen opnieuw beoordeeld door EFSA. Daaruit blijkt dat er voor 6 rookaroma’s een zorg is met betrekking tot genotoxiciteit. Voor 2 stoffen is niet voldoende informatie om genotoxiciteit uit te kunnen sluiten. De Europese Commissie en de lidstaten moeten nu op basis van deze beoordeling een risico management beslissing maken: wordt de autorisatie van de rookaroma’s verlengd of niet? In de werkgroep van afgelopen 9 januari heeft hierover een discussie plaatsgevonden. De Commissie en een aantal lidstaten willen de autorisaties niet verlengen vanwege het voedselveiligheidsrisico. Een aantal lidstaten zijn bang dat wanneer de autorisaties niet verlengd worden, bedrijven over zullen stappen naar traditioneel roken, wat mogelijk nog meer risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Deze lidstaten stellen voor een risk benefit analysis uit te voeren. Ook hebben een aantal lidstaten gevraagd voor verlenging van de overgangstermijn (nu voorgesteld op 6 maanden). De positie van de lidstaten is niet eenduidig. De Commissie zal in de eerstvolgende werkgroep van 13 februari een voorstel presenteren. In de SCoPAFF van 27 februari zal het vervolgens ter stemming worden gebracht.
  • Sinds 1 januari 2024 is Nutri-Score aangewezen als voedselkeuzelogo in Nederland

Vooruitblik:

De volgende vergadering  vindt (onder voorbehoud) plaats op 23 mei 2024. De precieze datum wordt nog gecommuniceerd. Als u punten heeft voor de agenda kunt u deze doorgeven aan het ROW-secretariaat.

Periodieke update ROW/AO september 2023

Actualiteiten:

  • Onlangs stuurde ik u het wijzigingsbesluit voor het Protocol van het ROW. Bijgevoegd bij dit bericht vind u het aangepaste Protocol.
  • De NVWA heeft Ekelijn Thomas als projectleider aangesteld voor de Notificatieplicht private laboratoria. Vrijdag 15 september is zij gestart.
  • Nutri-Score: Afgelopen maand kon u reageren op de consultatie van de Nederlandse exhibit bij de internationale gebruiksvoorwaarden van Nutri-Schore. Op de reacties zal zoveel mogelijk individueel gereageerd worden. Enkele reacties nopen tot wijziging van het voorgelegde document. Wanneer de aanpassingen afgerond zijn wordt de definitieve versie ter informatie aan het ROW gestuurd. Deze versie wordt aan Santé Publique aangeboden en zal als bijlage bij de internationale gebruiksvoorwaarden van Nutri-Score worden gevoegd.
  • Op 5 juli heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer middels een brief geïnformeerd over de ontwikkelingen in het Voedselveiligheidsbeleid. De Kamerbrief ontwikkelingen voedselveiligheidsbeleid is als bijlage bijgevoegd.

Vooruitblik:

Het volgende overleg van het ROW/AO is gepland op donderdag 23 november 2023. Als er onderwerpen zijn die u graag in dit overleg wil agenderen kunt u mailen naar het ROW-secretariaat.

Periodieke update ROW/AO januari 2023

Actualiteiten:

  • Op 22 september 2022 vond een werksessie plaats over de voorbereiding van de meldplicht private laboratoria waaraan onder andere diverse levensmiddelenbranches en de branche-organisatie van commerciële laboratoria (Fenelab) heeft deelgenomen. Doelstelling is de verhoging van de naleving van de meldplicht van bedrijven conform art. 19 van de ALV. VWS, LNV en NVWA zijn momenteel met Fenelab in gesprek om een systeem (met werktitel  Notificatieplicht of Verplichte kennisgeving) in te richten van automatische periodieke dataoverdracht van de laboratoria naar de NVWA. VWS, NVWA en WFSR zijn in januari op werkbezoek geweest bij Nutrilab om dit voorstel verder te bespreken. De volgende stap is om het voorstel verder uit te werken en uit te schrijven en daarna het plan voor te leggen aan het ROW/AO.
  • Nutri-Score. Op 29 november is het  rapport ‘Evaluatie van het algoritme van Nutri Score’ van de Gezondheidsraad gepubliceerd met een analyse over de aansluiting van het herziene algoritme van Nutri-Score op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Verder adviseert de Gezondheidsraad in dit rapport over verdere aanpassingen aan het algoritme. De besluitvorming over de invoering van Nutri-Score wordt in Q1 van 2023 verwacht.
  • Tot 20 januari kon er schriftelijk gereageerd worden op de voorgestelde aanpassingen aan de ROW-structuur en het Protocol. Het secretariaat is nu bezig alle reacties te inventariseren. De aanpassingen zullen geagendeerd worden in het volgende ROW/AO overleg.

Vooruitblik:

Er is nog geen datum voor het volgende overleg. Op de agenda staan in ieder geval de meldplicht voor private laboratoria en de herstructurering van de verschillende ROW-overleggen en aanpassingen aan het Protocol. Zijn er nog meer onderwerpen die u graag in een ROW/AO-overleg wilt bespreken? Dan verneem ik dit graag middels een reactie op dit bericht.

Periodieke update ROW/AO september 2022

Actualiteiten:

  • In het laatste ROW-overleg is de concept regelgeving besproken voor de meldplicht voor private laboratoria. 22 september krijgt dit een vervolg met een werksessie waarin aan de hand van een paar concrete casussen wordt gekeken hoe de meldplicht uitpakt voor alle betrokkenen. Partijen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen.
  • In het laatste ROW-overleg is gesproken over het al dan niet gelden van de meldplicht voor goederen in transito. Het vervolgoverleg tussen NVWA en de sector moet nog gepland worden.
  • Op 26 juli jl. heeft de Internationale Stuurgroep Nutri-Score het document ‘Update of the Nutri-Score algorithm’ van het Internationale Wetenschappelijke Comité Nutri-Score unaniem vastgesteld. In de stuurgroep hebben Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Spanje en Nederland zitting. Het rapport van het Internationale Wetenschappelijke Comité is gepubliceerd op Rijksoverheid.nl (Update of the Nutri-Score algorithm | Publicatie | Rijksoverheid.nl. Het rapport geeft de update van het algoritme in de categorieën algemene voedingsmiddelen (hoofdalgoritme) en vetten, oliën, noten en zaden en specifieke regels voor vleesproducten. De Gezondheidsraad gaat dit najaar een advies uitbrengen op basis van dit document. Dit advies zal worden gebruikt voor de voorbereiding op de besluitvorming later dit jaar over de invoering van Nutri-Score in Nederland.

Vooruitblik:

De volgende vergadering is nog niet gepland. Naar verwachting zal deze in november plaatsvinden. Zijn er onderwerpen die u graag in een ROW/AO-overleg wil bespreken? Dan verneem ik dit graag middels een reactie op dit bericht.